home Artykuły Stanowisko IPP wobec nowych propozycji PiS

Stanowisko IPP wobec nowych propozycji PiS

Na spotkaniu 24.09.2020 roku w Poznaniu, członkowie Izby Polskich Przedsiębiorców wyrazili w dyskusji jednogłośne i bardzo krytyczne stanowisko wobec propozycji ustawy o ochronie zwierząt oraz nałożenia nowego podaktu na spółki komandytowe. Tryb wdrożenia nowego prawa i sposób traktowania przedsiębiorców w przypadkach tych projektów ustaw jest skandaliczny, rząd nie bierze pod uwagę specyfiki prowadzenia działalności gospodarczej a terminy wdrożeń są zabójcze dla każdej firmy, posiadającej nawet najbardziej ambitny biznesplan. Ustawa o ochronie zwierząt likwiduje poważną część polskiej branży spożywczej, opartą o eksport mięsa z uboju rytualnego i sprzedaż futer. Natomiast nowe podatki dla spółek komandytowych zamykają „od zaraz” sensowność prowadzenia działalności w tej formie, która jest bardzo popularna w wielu krajach Europy. To działania skandaliczne i nieakceptowalne. IPP będzie zdecydowanie protestowała przeciw takim praktykom PiS. W spotkaniu uczestniczył jako gość i prelegent Ireneusz Jabłoński z CAS oraz dr Izabela Hasińska pełnomocnik rzecznika MSP.

IREKIZBA